In ons nieuwbouwproject Queen’s Tower benutten we de warmte uit de ondergrond om de appartementen en het sanitair water te verwarmen. Dat gebeurt via een ingeboorde leidingen rondom de residentie, waarin een vloeistof circuleert die de warmte uit de aarde onttrekt en naar een warmtepomp in je appartement voert. Die drijft op haar beurt de vloerverwarming aan.
Intussen werden de geothermische diepteboringen al uitgevoerd op de werf. In totaal 24 ingeboorde leidingen, rondom het hele gebouw, gingen de grond in.
Bjorn Justin, Expert Bouw Danneels: “De Vlaamse overheid besliste met haar klimaatplan al dat vanaf 2026 geen aardgasaansluitingen meer mogelijk zijn bij nieuwbouw en moedigt de installatie van warmtepompen aan. Uiteindelijk gaan we helemaal gasloos werken. Wij willen onze nieuwe woonprojecten graag zo duurzaam mogelijk maken. Dat is beter voor het klimaat en voor de portemonnee van onze klanten.”
Geothermie is al ingeburgerd in de Scandinavische landen en wint ook bij ons aan populariteit. Het is een duurzame en gratis energiebron die bovendien de CO2-uitstoot van jouw woning sterk vermindert. Je kan haast onderhoudsvrij verwarmen en ook het klimaat vaart er wel bij.
Bjorn Justin: “Voor de realisatie van Queen’s Tower boren we tot 150 meter diep, omdat we dan het optimale rendement bekomen. Hoe dieper je boort, hoe stabieler de temperatuur. Een bijkomend voordeel van een geothermische warmtepomp is dat het je ook toelaat jouw appartement in de zomer passief te verfrissen. Dat verbruikt veel minder energie dan een klassieke airco”.
Recente reacties